ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  

Φορολογικές Ειδήσεις

Πόθεν έσχες - Δηλώσεις: Στις 15.1.2017 λήγει η προθεσμία υποβολής της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων(«πόθεν έσχες»), η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά και αφορά σε περιουσιακά στοιχεία του 2015. ......

Διαβάστε περισσότερα...http://griechenland-infoblog.blogspot.ch/2017/02/blog-post.html

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΜΙΔΑ: ΟΧΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ & ΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ!

Τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2016 με σημαντικές αυξήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες ήδη βαρύτατα φορολογούμενους ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, δύο νέες απαράδεκτες επιβαρύνσεις σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων ετοιμάζει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, .....

 Διαβάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2016/08/blog-post_9.html

 

 Χαράτσια έως και 300 ευρώ το χρόνο από το αφορολόγητο των 8.182 ευρώ


Χαράτσια έως και 300 ευρώ το χρόνο για εργαζόμενους και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές από 585 έως και 795 ευρώ (οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι) προκύπτουν με τη νέα κυβερνητική υποχώρηση - Ποιοι μισθωτοί και συνταξιούχοι επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους - Αναλυτικά παραδείγματα.
Διαβάστε περισσότερα .... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2016/05/300-8182.html

Συνήγορο του Πολίτη - Αδυναμία εξόφλησης φόρου κληρονομίας μέσω παραχώρησης της κυριότητας κληρονομηθέντος ακινήτου στο δημόσιοΠολίτες διαμαρτύρονται στο Συνήγορο του Πολίτη επειδή αδυνατούν να καταβάλουν φόρο κληρονομίας για ακίνητα τα οποία έχουν με αυτόν τον τρόπο περιέλθει στην κατοχή τους.

 Διαβάστε περισσότερα...  http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2016/04/blog-post.html


Ανείσπρακτα ενοίκια του 2015 - Aποχή των δικηγόρωνΓια πολλούς εκμισθωτές ακινήτων προκύπτει σ΄αυτό το διάστημα ένα πρόβλημα διότι παρά πολλοί εκμισθωτές δεν μπορούν λόγω οικονομικής κρίσης ή άλλων πραγόντων να πληρώσουν τα ενοίκιά τους συνολικά ή μέρος αυτών.Η φορολογία εισοδήματος από μισθώματα είναι συγκεκριμένη σ'αυτό το θέμα και πρέπει ο εκμισθωτής, όταν δεν εισπράττει, να τα εκχωρήσει στη ΔΟΥ με συγκεκριμένα δικαιολογητικά ώστε να μη φορολοηθεί για ανείσπρακτα ενοίκια.
Διαβάστε περισσότερα .... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2016/04/2015.html Αποληρωμή φόρου κληρονομιάς με μεταβίβαση ακινήτου προς το ελληνικό δημόσιοΌλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους, αυτό ισχύει και για τους φόρους κληρονομιάς. Για το λόγο αυτό, η καταβολή του φόρου κληρονομιάς θα είναι δυνατή, μεταξύ άλλων, και με μεταβίβαση ακινήτου προς το δημόσιο.Στη συνέχεια μια σύντομη επισκόπηση από τις δυνατότητες που δίνονται στο φορολογούμενο από το νόμο για την αποπληρωμή του φόρου κληρονομιάς. 
 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟ 2015 ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

ο 2015 ήταν και πάλι ένας χρόνος που πολλοί Έλληνες μεταφέραν την κατοικία τους στο εξωτερικό. Μια μεταφορά - εκτός άλλων - έχει και φορολογικές επιπτώσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν την κατοικία τους είναι υπόχρεοι υποβολής συγκεκριμένων δικαιολογητικών στις φορολογικές αρχές της Ελλάδας όπως και - κατά περίπτωση - για υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.

Με αυτή την περίληψη θα θέλαμε να αναφερθούμε για άλλη μια φορά στα σχετικά δικαιολογητικά, στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως και στις σχετικές προθεσμίες υποβολής.

Διαβάστε όλο το άρθρο... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2016/02/2015.html 

 

Αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζόμενων ακινήτωνΜε άποφαση του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ. 1009/18.1.2016 αναπροσαρμόστηκαν η τιμές αντικειμενικής αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομέμων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της Χώρας, δλδ. μεταβιβάσεις με αιτία Θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής ή με επαχθή αιτία. 
Διαβάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2016/02/blog-post_26.html

Φορολογία - Πώς είναι η νέα μεταχείρηση ανείσπρακτων ενοικίων

Σύφωνα με την εγκύκλιο αρ.πρωτ. ΔΕΑΦ Α 1151184 ΕΞ 2015/18.11.2015 καταργήθηκαν οι διατάξεις εκείνες με τις οποίες είχε θεσπμισθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας. 


Διαβάστε περισσότερα...http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2016/02/blog-post_21.html

Δ.Ε.Η. - Διευκρινίσεις για το Πρόγραμμα Επιβράβευσης


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναφορικά με το Πρόγραμμα Επιβράβευσης των συνεπών Οικιακών Πελατών που για πρώτη φορά εφαρμόζει η Επιχείρηση από τις αρχές του έτους 2016, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:


Διαβάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2016/02/blog-post_12.html 

 

Εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων από κληρονόμο Σύμφωνα με το Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (4172/2013) τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό εισοδήμά του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλαγμα. 
Διαβάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2016/02/blog-post_8.html 
 

Αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζόμενων ακινήτων

Με άποφαση του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ. 1009/18.1.2016 αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές αντικειμενικής αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομέμων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της Χώρας, δλδ. μεταβιβάσεις με αιτία Θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής ή με επαχθή αιτία. 
 Διαβάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2016/02/blog-post.html

 

Διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας

ΠΟΛ 1058/2015


Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
αποφασίζουμε:
1. Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό οφείλουν να υποβάλουν, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαρτίου του ...

Διαβάστε περισσότερα.. http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2015/03/blog-post.html

Υποβολή δήλωσης Ε9 ετών 2015 και 2016 - Συχνές Ερωτήσεις


Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι από της 23.01.2015 είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2015 μέσω διαδικτύου.


 

Νέα εγκύκλιος σχετικά με τη φορολογική κατοικία

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε σήμερα μαι νέα εγκύκλιο ΠΟΛ 1260/12.19.2014 με την οποία ενημερώνει για τα δικαιολογιτικά της φορολογικής κατοικίας. 

Διαβάστε περισσότερα...http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/12/blog-post_23.html

 

Αναστολή του φόρου υπεραξίας


Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται η αναστολή του φόρου υπεραξίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016. 
Διαβάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/12/blog-post_21.html

 

Ενημέρωση κατοίκων εξωτερικού

H ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ δημοσίευσε τις 20.12.2014 τρία ενημερωτικά φυλλάδια για τους κατοίκους εξωτερικού που είναι οικονομικά συνδεδεμένη με την Ελλάδα (π.χ. ακίνητη περιουσία, εισόδημα από ακίνητα κ.τλ.).

Διαβάστε περισσότερα..http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html

 

Αεροφωτογραφίες ως αποδεικτικό στοιχείο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αναρτηθούν οι αεροφωτογραφίες οι οποίες θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικό στοιχείο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. 

Διαβάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html

"Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μια ευνοϊκή αντιμετώπιση της επιχειρηματοκότητας"H Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού με βάση την πλούσια εμπειρία της Αρχής στα θέματα της επιχειρηματικότητας, σχολιάζει τη σύχγρονη ελληνική πραγματικότητα και επισημαίνει τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες ενίσχυσης των επιχειρήσεων. 

Διαβάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/10/blog-post.html

ΕΝΦΙΑ – ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩN


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανάρτησε έναν σαφή οδηγό για την άσκηση προσφυγών κατά των εκκαθαρστικών του ΕΝΦΙΑ

Διαφάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/09/n.html 

 

ΕΝ.Φ.Ι.Α / ΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ


Δημοσιεύθηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας όπως ψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την 11.9.2014 με με θέμα " Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Σύσταση και καταστατικό της εταιρείας με την επωνυμία " ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ"- Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/39/ΕΕ της επιτροπής της 26ης Νοεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/17/ΕΚ " το οποίο περιλαμβάνει και τις διορθώσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Διαβάστε περισσότερα.... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html 

Πίστωση φόρου αλλοδαπής στην Ελλάδα

Εάν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ένας φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα αποκτά εισοδήμα στην αλλοδαπή, ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, όσον αφορά στο εν λόγω εισόδημα, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα. 

Διαβάστε περισσότερα.... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/06/blog-post_17.html

 

Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία – Κάτοικοι εξωτερικού

Με το Ν. 4261/2014 επήλθαν μεταβολές, μεταξύ άλλων, και σε φορολογικές διατάξεις άμεσου ενδιαφέροντας για τους φορολογικούς κάτοικους του εξωτερικού.


Ν. 2238/1994 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος – Εισοδήματα μέχρι 31.12.2013

Βάση του Ν. 2238/1994 φορολογούνται τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων για τη χρήση 2013 (δλδ. εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο έτος 2013) και δηλώνονται με τη φορολογική δήλωση οικονομικό έτος 2014 η οποία θα υποβληθεί μέχρι 30.6.2014. 

Διαβάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/06/blog-post_13.html

Ηλεκτρονική ενημέρωση για το εκκαθαριστικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας ΑκινήτωνΜε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) θα ενημερωθούν οι φορολογούμενοι για το ποσό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν φέτος.
Διαβάστε περισσότερα ... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/06/blog-post.html
 

Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας – Υποβολή πριν της 30.6.2014


Υπενθυμίζουμε, τα φυσικά πρόσωπα με κατοικία στο εξωτερικό τα αποία αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υποχρεούνται να υποβάλλουν, εμπρόθεσμα, δλδ. πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους (30.6.2014) και όχι πέραν της λήξης του οικειόυ οικον. έτους, σε φυσική μορφή, τα προβλεπόμενα δικαιλογητικά, με την απαιτούμενη, κατά περίπτωση, επισημείωση ή θεώρηση από τα οποία προπκύπτει ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού, στην καθ’ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου ο υπόχρεος υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτκοικος αλλοδαπής (ΠΟΛ. 1146/19.5.2014). 

Διαβάστε περισσότερα... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/05/3062014.html 
 

Η ταλαιπωρία και αδικία των Ελλήνων μόνιμων κατοίκων εξωτερικού ως προς την φορολογική τους κατοικία, η οποία καταλήγει να πλήττει την εθνική οικονομία

Η βουλευτής της Νέας Δημκρατίας κα. Παναγιώτα Ιακοβίδου έθεσε στη Βουλή των Ελλήνων την ερώτηση σχετικά με την αδικία που έχει πλήξει τελευταία τους Έλληνες του εξωτερικού και ότι η Ελληνική Πολιτεία τους θεωρεί φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας. 

Διαβάστε περισσότερα ... http://griechenland-infoblog.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html

Kommentare